#Spor

Dünya Kupasının Kazananları ve Kaybedenleri

Dünya kupaları tarihinin en güzel finalini izlediğimiz 2022 Katar, Messi’nin önderliğinde Arjantin’in zaferiyle sonuçlandı. Kupanın kazananları ve kaybedenlerine bakalım.

 

KAZANANLAR

 

Tabii ki Messi

İlk maçlarında Suudi Arabistan’a yenildiklerinde “Arjantin’in dünya kupası serüveni daha başlamadan bitti” yorumları yapılırken, Messi henüz son sözünü söylememişti. Maradona’nın 1986’da yaptığı gibi takımını sırtladı ve  sayısız kupayı barındıran koleksiyonunun eksik en nadide parçasını tamamlayarak ülkesine tarih yazdırdı. Messi-Ronaldo tartışması büyük ölçüde kapanırken artık “tüm zamanların en iyisi Messi mi Maradona mı?” tartışmasını başlatmış oldu.

 

Scaloni

Arjantin U-20’nin başındayken henüz 40 yaşında ve daha önce herhangi bir kulüp çalıştırmamışken geçici görevle getirildiği teknik direktörlük koltuğunda destan yazmaya devam ediyor. 2021’de Copa America’nın ardından en büyük kupayı da kazanarak başarısının tesadüf olmadığını gösterdi. Messi’nin ardından piyasa değeri en yüksek oyuncu olan İnter’in yıldızı Lautaro Martinez’i kulübeye çekerek genç Julian Alvarez’i sahaya sürmesi nokta atışı bir hamleydi. Suudi Arabistan yenilgisinden çıkardığı dersler, Messi’ye sağladığı özgürlük alanı ve değişime açık taktik anlayışıyla kendisini üst seviye teknik direktörler listesine yazdırdı.

 

Mbappe

2018’in şampiyonu Fransa; Benzema, Kante, Pogba, Nkunku, Kimpembe gibi yıldızlarından yoksun olmalarına rağmen kupayı kıl payı kaçırdılar. Henüz 19 yaşındayken 4 gol attığı turnuvada Dünya Kupası’nı kaldıran Mbappe, takımını finale taşıdığı ikinci dünya kupasında 8 kez ağları sarsarak toplamda 12 gole ulaştı ve rekorları kırmaya şimdiden çok yakın olduğunu kanıtladı.

 

Fas

Dünya kupası tarihinde Afrika kıtasından yarı finale yükselen ilk ülke olması büyük bir başarı ancak bunu Kanada, Belçika ve Hırvatistan’lı gruptan lider çıkarak ve elemelerde kupanın iddialı takımlarından Portekiz ve İspanya’yı gol yemeden eleyerek yaptılar. Walid Regragui’nin öğrencileri kupanın tartışmasız en büyük sürprizine imza atarak tarih yazdılar.

 

Hırvatistan

2018’de final oynayan Hırvatlar bunun tesadüf olmadığını Katar’da yarı finale çıkarak gösterdiler. Modric’in önderliğindeki tecrübeli kadro, kupanın en büyük favorilerinden Brezilya’yı saf dışı bırakarak büyük iş başardı.

 

Herve Renard

36 maçlık yenilmeme serisiyle Katar’a gelen Arjantin’e ilk maçta yaşattıkları büyük şok, dünya futbol kamuoyunu da şaşkına çekirdi… Tamamı Suudi Arabistan liginde oynayan kadroyla Renard’ın Tangocular karşısında oynattığı futbol beğeni topladı. Polonya ve Meksika karşısında da iyi futbol oynadılar ancak gruptan çıkacak sonuçları alamadılar. 2012’de Zambiya, 2015’te Fildişi Sahili’ni Afrika Uluslar Kupası şampiyonu yapan Renard hem taktik bilgisi hem de takıma ve sahaya pozitif katkısıyla büyük takımların radarına girdi.

 

KAYBEDENLER

 

Katar

“Rüşvetle dünya kupasına ev sahipliği yapıyorlar” algısının yerleştiği bir turnuvada Pakistan ve Hırvatistan’dan paralı sahte taraftar ithal etmeleriyle uzun yıllar unutulmayacak bir skandala imza attılar. “Dünya kupaları tarihinde açılış maçında mağlup olan ilk ülke” ünvanını kazanan Katar, sadece bir gol atıp sıfır puanla grubu son sırada bitirdi. İkinci-üçüncü maçlarında ev sahibi olmalarına rağmen stadın boş kalması, futbol ikliminden uzak bir ülkede dünya kupası düzenlenmemesi gerektiğini gözler önüne serdi.

 

Almanya

1990 Dünya Kupası’nda İngiltere’nin Almanya’ya yarı finalde kaybetmesinin ardından turnuvanın gol kralı Gary Lineker’in söylediği “futbol 90 dakika süren ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundur” sözleri artık tarihe karıştı. 2014 şampiyonu Almanya, 2018 Dünya Kupası’na 1938’den beri ilk kez gruplarda veda ettiğinde futbol dünyası şok yaşamıştı. Her turnuvanın “doğal favorisi” Parzerler Katar’da da gruptan çıkamadı.

 

Luis Enrique

İlk maçta Kosta Rika’yı yüzde 93 isabetle BİN 45 pas, yüzde 82 topla oynama ve kalelerinde şut görmeden 7-0’lık ezici bir skorla geçtiklerinde futbol kamuoyu İspanya’yı kağıt üzerinde en kötü yarı finale kadar taşımıştı. Ancak bu “futbol resitali”nin İspanya’nın muhteşem futbolundan ziyade Kosta Rika’nın tarihinin en kötü gününde olmasından kaynaklandığı sonraki maçlarda görüldü. Santraforsuz, bol orta sahayla sürekli top çeviren ancak üçüncü bölgede üretemeyen sürekli pas futbolunun güncellenme saati geldi de geçti bile…

 

Gareth Southgate

Yedeklerinden bir takım oluştursanız en kötü çeyrek finali görecek, Premier Lig’i forse eden bir kadroya bu kadar temposuz ve kısır bir futbol oynatmak her babayiğidin harcı değil. 2018 Dünya Kupası yarı finali, 2020 Avrupa Şampiyonası finali Southgate’in başarısı mıydı, yoksa bu kadro takımın başında kim olsa bir yerlere kadar gelir miydi?

 

Fernando Santos

Scaloni Messi’yi ne kadar üretken kullandıysa, Santos da bir diğer dünya yıldızı C. Ronaldo’yu o kadar verimsiz kullandı.. Son 16 turunda aldığı cüretkar karar İsviçre’nin kötü gününde olduğu bir maçta sonuç verse de Fas’ın yaptığı sıkı savunmayı aşacak en önemli silahlardan biri olan C. Ronaldo’yu kulübede bekletmesi deneyimli teknik adamın Portekiz macerasının sonunu getirdi.

Bir Cevap Yazın