#Gündem

Ukrayna Sonrası Rus Ordusunda Değişimler

Günümüzde Rus ordusu hakkında birçok spekülasyon konuşuluyor. Özellikle 24.Şubat.2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı özel askeri operasyonla birlikte bunlar arttı. O tarihten bu yana Rus Ordusunda ciddi değişimler söz konusu. Özellikle son süreçte birincil ağızlardan bunlara dair haberleri öğreniyoruz.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21.Aralık.2022 tarihinde Rusya Federasyonu Ulusal Savunma Yönetim Merkezi’nde gerçekleştirilen Savunma Bakanlığı Kurulu Toplantısında bu konuya dair konuşma yaptı. Putin, Rusya’nın jeopolitik hasımlarının asıl amacını: “Rusya’yı parçalamak” şeklinde özetledi.

Neredeyse tüm büyük NATO üyesi ülkelerin, askeri potansiyel ve yeteneklerini Rusya’ya karşı aktif olarak kullandığını söyledi. Ayrıca konuşmasında Rusya’nın ulusal egemenliğine, toprak bütünlüğüne, stratejik denkliğine ve küresel güç dengesini korumanın ana garantisi olan nükleer cephanelerinin savaşa hazırlığını korumaya ve geliştirmeye devam edeceğini vurguladı.

Bu kısım önemli. Çünkü Rus Lider Vladimir Putin, konuşmasında Rusya Federasyonu Stratejik Nükleer Kuvvetlerindeki modernizasyon seviyesinin 2022 yılı itibarıyla %91’in üzerine ulaştığını da ekledi.

Öte yandan Ruslar, dünyada benzeri olmayan özelliklere sahip hipersonik füze sistemlerini geliştirmeye de devam ediyor. Rusya, Stratejik Füze Kuvvetleri’ni hipersonik savaş başlığına sahip modern “Avangard” sistemleriyle yeniden silahlandırmaya devam edecek. Yakın gelecekte “Sarmat” isimli kıtalararası balistik füze sistemlerini muharebe görevine almayı planlıyorlar. Sarmat’a ek olarak Yars kıtalararası balistik füze sistemini de eklemeyi düşünüyorlar.

2023 yılının başında SSCB’nin ünlü Amirali Gorşkov adına ithaf edilen firkateyni, “Zirkon” isimli deniz tabanlı hipersonik füze sistemlerinin modern haliyle donatacaklar. Putin: “Finansman hususunda herhangi bir kısıtlamamız yok. Ülkemiz, hükumetimiz, ordumuzun istediği her şeyi veriyor. Her şeyi…” dedi. Ancak ulusal ekonominin militarize edilmeyeceğini de ekledi. Rus lideri, Rusya Savunma Bakanlığı’nın eleştirileri dikkate alması, doğru ve zamanında yanıt vermesini istedi.

Bu bağlamda Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu’da girişimlerde bulundu. Şoygu’ya göre şu anda neredeyse tüm büyük NATO ülkelerinin askeri yetenekleri ve potansiyeli Rusya’ya karşı aktif olarak kullanılıyor.

Kendisinin sözleriyle bu durumu açıklamak gerekirsek: “… Rus askerleri, Ukrayna’da Kolektif Batı güçleriyle karşılaşıyor. ABD ve müttefikleri, Kiev rejimine silah pompalıyor. Asker yetiştiriyor. İstihbarat sağlıyor. Onlara danışmanlar ve paralı askerler gönderiyor. Üstelik Rusya’ya karşı bir enformasyon ve yaptırım savaşı yürütüyor… Bu sırada Ukrayna iktidarı, terör saldırıları, toplu cinayetler ve sivillere ağır silahlarla ateş açılması gibi yasaklanmış yöntemlere başvuruyor. Batılı ülkeler, tüm bunları ve Zaporoçya Nükleer Santrali’ne yönelik provokasyonları ve sözde ‘kirli nükleer bomba’ senaryosu gibi nükleer şantaj unsurlarını görmezden geliyor…

Rus güçleri, Ukrayna’daki askeri hedefleri yok etmeye; Ukrayna’nın askeri komuta sistemine, askeri endüstriyel işletmelerine ve enerji tesisleri de dahil olmak üzere ilgili yüksek hassasiyetli saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Yabancı ülkelerden gelen silahların tedarik zincirleri yok ediliyor ve Ukrayna’nın askeri potansiyeli hedef alınıyor. Bütün bunlar devam ederken sivil kayıpları önlemek için gerekli tedbirleri de ihmal etmiyor.

Bunun sonucunda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri önemli kayıplar verdi. 24 Şubat tarihinden bu yana Ukrayna’nın elde ettiği silah ve teçhizatın önemli bir kısmının imha edildiği görülüyor.

Bu kayıpların telafisi için başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok NATO ülkesi, Kiev’e askeri yardımlarını artırdı. Dünya çapında 27 farklı ülke, Ukrayna’ya silah tedariki için 97 Milyar ABD Doları harcadı.

Ukrayna’daki çatışma bölgelerinde NATO Kurmay Subayları, topçuları ve diğer başka askeri uzmanları bulunuyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin çıkarları doğrultusunda 500’den fazla ABD ve NATO’ya ait uydu faaliyet gösteriyor. Bunların 70’den fazlasının askeri uydu olduğu biliniyor.

Öte yandan Rusya, toplam 300 Bin askerin dahil edildiği son kısmi seferberlik kapsamında birliklerinin muharebe yeteneklerini artırdı. Buna ek olarak 20 Binden fazla gönüllü de askere alındı.

Rus birliklerine 2022 yılı içerisinde devlet bütçesinden ayrılması öngörülen fon, ek silah ve teçhizat tedariki de göz önünde bulundurulursa, %30 oranında arttı. Bunun sonucunda Rus Silahlı Kuvvetleri, 2022 yılı için belirlenen tüm hedeflere ulaştı. Rus askerinin savaş kapasitesi ve yeteneklerinin de %13 oranında arttığı söyleniyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, bu süreçte bazı düzenlemeler de yaptı. Örneğin: Zorunlu askerlik yaşı 18’den 21’e yükseltildi ve askere alınma yaşının üst sınırı 30 olarak belirlendi. Rusya Federasyonu’nun ulusal güvenliğini garanti altına almak için silah altına alınacak yedek personelin 1.5 Milyon askere ve sözleşmeli personelin 695 Bin askere çıkarılması kararlaştırıldı.

NATO’nun askeri yeteneklerini Rusya’nın sınırları yakınına kadar inşa etme isteği; örgüte Finlandiya ve İsveç’i de dahil etme arzusu dikkate alındığında, yakın gelecekte Rusya’nın ülkenin Kuzeybatı kesimine karşılık gelen bir kuvvet gücü oluşturmak için adım atacağını düşünüyorum.

Rus Silahlı Kuvvetleri’nin yalnızca Moskova merkezli değil; St. Petersburg’u içine alan Leningrad Federal Oblastı’nın içerisinde de ek bir büyük askeri stratejik bölge oluşturacağı açıktır. Öte yandan Rusya Federasyonu’na dahil edilen Herson ve Zaporoçya Federal Bölgeleri’nde de motorize piyade tugayları yakın gelecekte tümenlere dönüşebilir.

Dolayısıyla askeri grupların ve oluşumların hazırlanması ve onların kullanılmasına yönelik ana kuvvet komutanlıklarının sorumluluğu artırılacak ve Rus Silahlı Kuvvetlerinin yapısı geliştirilmeye devam edecektir.

 

Vasfi Sel – St. Petersburg

Bir Cevap Yazın